Весела и Димитър: Околен свят

Шарен свят.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » околен свят » 
, 3 февруари 2008
Елена в онсен Мидориен
Снимка: Весела, май 2007 (виж по-голяма)

Голяма национална забележителност са онсените. И ние ходихме, киснахме се, къпахме се.

Според мен японците умеят да превъзнесат до небесата всяко тяхно си природно богатство.

Да, горещите минерални извори са неоценимо богатство за всяка страна, но в Япония са ги издигнали в култ. Наистина ги има навсякъде. Няма населено място без онсен, а в планините са хиляди.

Около горещите извори се изгражда цял комплекс за почивка, срещи, чайни церемонии. Критичните хора описват японските онсени като обикновени турски бани. Е, всички сме виждали градска баня. И в онсена всички се киснат заедно, но нашите са си бани, а в Япония са места за сливане с природата.

Онсенът Мидориен, в който ходихме, се различава от хотелите в Чифлик по това, че има и открити, и закрити басейни, отделни за мъже и жени, стаи за чайни церемонии и типично за Япония обзавеждане. Иначе горещата вода навсякъде е хубава.

В нашите хотели всичко е направено, за да печелят собствениците, а в онсените - за отмора и наслада на духа и тялото. Пресъздаването на естествени природни извори, градините и алпинеумите наистина оставят настрани усещането за обща баня, каквото е в родните хотели и минерални басейни, облицовани с фаянсови плочки.

Японските онсени са така устроени, че всеки, който реши да се отбие случайно, да има всякакви удобства - от чехлите до кърпата, която ти подаряват за спомен.

Още околен свят