Весела и Димитър: Околен свят

Шарен свят.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » околен свят » 
, 3 февруари 2008
Океанът ни е до колене
Снимка: Димитър, май 2007

Забележителностите за нас не свършват с посещението на най-известните места. Много по-вълнуващи за мен бяха честите ни екскурзии до океанския бряг. Посетихме почти всички близки населени места и известни и неизвестни плажове.

Не знам как японците поддържат чисти плажните си ивици извън активния сезон, но няма да забравя огромните плажни ивици, чисти, с много ситен пясък, сякаш току-що сътворени от природата.

Осем километровата плажна ивица край Чигасаки стана наше любимо място. Колкото и японски семейства да са излезли на пикник там, плажът изглежда безлюден и огромен.

Обикаляйки туристическите забележителности в Еношима стигнахме и до защитената територия на брега, където гнездят орли. Гледката на величествените птици и океанската стихия е незабравима.

Е, орлите прелитат огромни пространства. В Чигасаки се опитваха да взимат храната на туристите и Димитър със зъби и нокти трябваше да защитава обяда на Елена. Какво да се прави, орлите също са намерили лесен начин за прехрана.

През пролетта в Камакура видяхме как се сушат водорасли и с истинско изумление разглеждахме дребните животинки, които бурните води изхвърляха на брега. По-интересно е да се видят раковини, морски звезди и миди в естествената им среда, отколкото в аквариумите. Всякакви рачета лазеха в краката ни между камъните, а японките ги събираха за стръв.

Най-голямо удоволствие ни достави цапкането в океанските води и истинското препичане на слънце. Наслада и спокойствие. Не навсякъде плажовете са големи и край скалистите брегове има изградени широки бетонни алеи за плаж и почивка. Истински булеварди до водата.

Да, табелите. Това, което се вижда на абсолютно всички плажове, са табелите със съвети как да се реагира при цунами. И да не иска, човек запомня. В Япония борбата с бедствията е ежедневие понякога.

Още околен свят