Весела и Димитър: Родна реч

Родна реч, омайна, сладка... реч на мама и на татка...

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родна реч » 
, 24 ноември 2005
Правописна грешка
Снимка: Димитър, декември 2005

Ама нали сме си родолюбци, държим изключително много на начина, по който пишем и говорим. Ако отидем в САЩ, правим всичко възможно да пишем и говорим правилно на американски английски, за да бъдем приети добре. И в Танзания да идем, пак ще се натегнем да пишем и говорим на местните езици. Не го правим, защото сме ученолюбиви, а за да не ни изритат. Колко съм груба! Ама е истина!

С познаването на езика на някоя нация изразяваме най-вече уважението си към нея. Е, като сме толкова голяма работа, защо все по-малко българи умеят да се изразяват правилно на родния си език? Нима не уважаваме себе си? Да бе, вярно! От тук просто няма кой да ни изрита!

Че дори като дойдат чужденци в България, пак се натискаме да говорим техните майчини езици. Ето, затова няма да ни броят и за лукови глави! Вместо чужденците да си вземат преводач, ние крачката им ближем! И си мислим, че ще ни уважават! Умират си от смях!

Вече всяка сутрин ще гледам предаването на Мартина Вачкова. Там въпросите, които задава Петър, често се изписват неправилно, например: "Термин в футбола". За да не звучи като клюка го слагаме в скоби, но вече ще гледам със зареден фотоапарат! Предаването е много добре направено, гостите са интересни, ама не са си намерили добри редактори за текстовете!

Хайде да не се увличам толкова, че темата е много дълга и широка! Все по-често срещаме удивителни глупости, написани къде ли не. Идеята ни е да снимаме надписи от различни места и да ги обсъждаме. Дано някой се сети, че показвайки неуважение към себе си и своя народ, не бива да искаме другите да ни приемат сериозно!