Весела и Димитър: Околен свят

Шарен свят.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » околен свят » 
, 3 февруари 2008
Зоопаркове
Снимка: Весела, май 2007

Зоопарковете също станаха наши любими места. Видяхме животни, които в България няма къде да видим. Видяхме ги в естествената им среда. Е, почти в естествената. В японските зоопаркове максимално се пресъздава средата на живот на различните видове и е много интересно.

За тропическите видове има тропическа гора, за други има различни джунгли, които отговарят на местообитанията. Зоопарковете не са асфалтови алеи и бетонни площадки, а са специално изградени с огромна грижа за животните и с желание да се достави удоволствие на посетителите.

Целите площи са покрити с малки или по-големи градини, ансамбли от дървета и храсти. Има специално обособени места за хранене и почивка, детски кътове и забавления.

Всеки зоопарк има специално място, на което посетителите се допускат до животните. Не до всички, разбира се. Има места с агънца и козленца, където малчуганите са истински щастливи да галят, гонят, да хранят животните. Има дори места за игра с малки зайчета. Аз не исках да си тръгвам от зайковците и козичките, да не говорим за децата.

Нашето дете у дома жива коза или агне може да види само в някое село и рядко да пипне. Зайчета гледаме на картинки. Надявам се да можете да си представите удоволствието и удивлението, с което децата посягат към животните.

Пред малките се разкрива съвършено нов свят, с нови емоции и смисъл. Грижата за зайче или козле, макар само половин час, е невероятно полезна за развитието на децата. Можем само да си мечтаем това да се случва и на българските деца някъде в далечното бъдеще.

Още околен свят