Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 21 април 2005

Първо правило при организиране на самостоятелни пътешествия: дори да сте говорили лично със служители на БДЖ и Автотранспорт от различни населени места, дори да си мислите, че сте получили компетентни отговори, не вярвайте!

Ако слизате към Калофер, ви чака изненада... Тръгнете възможно най-рано, защото, ако изпуснете последния влак за София, ще ви е много тъжно! Чудо ще е, ако видите такси, което да ви закара до Карлово. От там - с автобус - до Пловдив. От Пловдив последният влак за София е около 20 часа. Тогава е и последният автобус. Изпуснете ли ги, бързо си намерете пейка, постелете си, каквото можете, и лягайте. Ще пътувате за столицата чак към 3 часа сутринта.

Удоволствието ще се утрои, ако влакът е пълен със завръщащи се курортисти, налягали дори в коридора. В такъв голям град като Пловдив транспортът се управлява от фирми и превозвачи, които явно печелят достатъчно до 20 ч., та не си дават зор след това. За БДЖ пък думи нямам!

Ако пътувате към Разлог, Банско и Добринище, имайте предвид, че от София не можете да получите пълна информация за връщане. Централна автогара може да дава информация само за автобусни превозвачи, които имат офис на нейна територия. Находчивите по-малки фирми от провинцията изпращат автобуси, които плащат само за престой на автогарата. За тях информация търсете по места.

Ако сте решили да завършите летуването в Рила със слизане през Рилски манастир, имайте и тук едно наум. Кой знае защо директни автобуси за София почти няма, а последният за Дупница е около 16 часа. Така че, за да не се изтрепвате от бързане, профучавайки покрай невероятно красиви места, тръгнете призори. Освен ако не искате да преспите в манастира, където за миризмата на старо дърво и тамян се плащат добри суми.

Избирайки Родопи за почивка, трябва да знаете, че автобуси пътуват най-редовно към Смолян и два-три пъти дневно за Девин. Оттам нататък на място научавате, че за всички селца и паланки пътуват някакви автобуси, но - понякога. Най-лесният начин да пътешествате из Родопи е с личен автомобил, въпреки че той ви задължава откъдето тръгнете, там да се върнете!

От разни интересни случки накрая останахме с извода, че от столицата можем да отидем, където си поискаме, но никак не е лесно да се върнем!