Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 7 април 2005
Триградските скали отдолу
Снимка: Весела, юни 2004

Най-лесен достъп

Хижата е на входа на с. Триград. Стига се по асфалтовия път от Девин или Смолян. Има автобуси от Смолян, но са рядко. По маркировката от Ягодинската пещера се стига за около 3 часа. От х. Орфей тръгва маркировка за Триград, но върви по пътя.

За хижата

Ако нямате резервация, може да не заварите никого. Хижарите си живеят в Триград. Ако сте решили точно там да отседнете, ще дойдат и ще ви отворят. Хижата е голяма, със столова и баня. Лятото на 2004 г. правиха ремонт.

Околността

За пещерата Дяволското гърло сте чували. Струва си да я видите, но е за предпочитане да влезете по-рано. Привечер почти нищо не се вижда от изпаренията.

Маршрути

От Триград тръгват маркирани пътеки за с. Мугла (~7 ч.), за с. Ягодина (~3 ч.) и немаркирана пътека за с. Буйново (~4 ч.). До местността Чаира, известна с езерата си, се стига за около 3 часа. Там би трябвало да има туристическа спалня, но не работи. Има една къща, в която живеят хора, и няколко обора.

Връзка с хижата

Телефонът на хижарите Мариана и Банко Чолакови е 0889731831.

Транспорт

Ако нямате автомобил, ще трябва да разчитате на автобусите от Смолян или Девин, но те се движат по странен график. Въоръжете се с търпение.