Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 7 април 2005

Най-лесен достъп

През с. Острец (кв. на гр. Априлци). От последния асфалт има изкачване около 2 часа по изровена камениста пътека. По билото се стига от х. Плевен за около 8 часа. През лятото по билото има пасящи стада крави и овце. Не разчитайте кучетата-пазачи да са миролюбиви. Обикновено са и гладни.

За хижата

Не мога да кажа много. Двата пъти, в които съм ходила, не съм виждала туристи - само хижарите и двама-трима пастири на маса. Не разчитайте на храна, ако сте без резервация. Повече информация мога да дам след лятото на 2005 г. Мисля, че до хижата се качват предимно мотоциклетисти, пастири или хора с коли от близкия Русалийски проход, защото мястото е идеално за ядене и пиене.

Околността

На пръв поглед оборите наоколо не създават приятно впечатление. Има обаче запазени девствени гори, които си струват усилието да изтърпите и оборите. Навсякъде е пълно с диви малини и боровинки. Най-вкусни са през август. Ако слизате надолу от хижата по реката ще имате уникалния шанс да се насладите на най-прелестните вирчета и вани с кристална планинска вода. Пропуск е да не се потопите! Само внимавайте да не прекъсвате влюбените!

Маршрути

На юг през прохода се стига до с. Тъжа по асфалтов път. За съжаление няма пътеки през Южния Джендем. Разходките са на ваша отговорност. На север се стига до с. Острец. По билото ще стигнете до вр. Ботев. Оттам има гледка и към вр. Мара гидик.

Връзка с хижата

Допреди година хижарите нямаха телефон. За всеки случай попитайте в ПСС - Троян.

Транспорт

Има автобуси до с. Острец от Троян. Оттам нататък или марширувате с бодра стъпка около 1-2 часа до края на асфалта, или си намирате кола да ви закара.