Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 7 април 2005
Весела, Димитър и Пухчо
Снимка: бай Пенчо, август 2003

Най-лесен достъп

През гр. Самоков и х. Вада. Има маркирана в синьо пътека, която ви извежда горе за около 4 часа с раници. Има един опасен участък по пътеката - непосредствено над Долното езеро, който е добре да избягвате в мокро време. Пътеката е много изронена и се минава по стръмни и наклонени към езерото скали.

На картите не е описано, но има отбивка от тази пътека, която я свързва с пътеката за х. Рилски езера, и при лошо време се минава по нея. Друга маркировка тръгва от х. Вада, през х. Ловна, през х. Рилски езера, към х. Седемте езера. Обикновено се използва от кервана с катъри, който пренася багаж. Отнема около 5-6 часа.

Трета маркирана пътека тръгва от Паничище, през Зелени преслап, покрай х. Скакавица, през х. Рилски езера, до х. Седемте езера и отнема пак същото време. Първата пътека е най-бърза, но пътят от Самоков до х. Вада е много разбит. Иначе има платен паркинг за автомобили при хижата.

За хижата

Не очаквайте чудеса, защото хижата е стара. Електричеството се осигурява от агрегат, водата е в езерото, а тоалетната е на 50 метра. Въпреки това, новите стопани подобриха многократно обслужването - винаги има нещо за ядене и чисти чаршафи. Можете по телефон да си резервирате дори любима стая, стига да е свободна. Има само един "президентски апартамент" с две легла.

Околността

За езерата всички сте чели, пък сте и слушали. Затова няма да се разпростирам. Обикновено по маршрута покрай езерата трасето е натоварено като по най-оживен булевард. За спокойствие и наслада и дума не може да става. По-скоро обстановката е близка до тази в клетката на маймуните по време на семеен скандал. Разбира се, не може да отидете до Рим и да не видите папата.

Ако искате спокойствие и единение с природата, може да посетите двете езера на изток от Седемте, известни като Чистотата и Съзерцанието. На картата едното е кръстено Паницата, а другото и име си няма. Ако не искате да ходите по немаркирани пътеки, тогава ходете извън активния сезон.

Месеците юли и август са кошмар, ако мечтаете за самота. Ще заварите голям палатков лагер на Бялото братство и пълни до пръсване хижи. Не е за изпускане обаче да присъствате на някоя Паневритмия сутрин и да се запознаете с някои братя. Може да ви даде нещо ново. Струва си да изкачите и вр. Харамията (Хайдута).

Маршрути

Освен около езерата, пътеки тръгват към Рилски манастир (8-9 ч.), х. Иван Вазов (3 ч.), х. Мальовица (9-10 ч.), х. Скакавица (2-3 ч.), х. Ловна (3-4 ч.) и х. Вада (4 ч.).

Връзка с хижата

Телефонът на хижаря е 0896 715 974.

Транспорт

В натоварения сезон последните автобуси от Самоков за София тръгват в 18.30 ч. От време на време се появяват и нелегални превозвачи, и добре че ги има!