Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 21 март 2005
Весела с децата пред х. Рилски езера
Снимка: един батко, юни 2002

Най-лесен достъп

Освен пътеките от х. Вада (~5-6 ч.) и от Паничище (~6-7 ч.), някои "туристи" вече се изхитряват и си наемат направо камиони от Паничище, за да ги качат догоре по токчета. При сухо време можете да се качите и с високо проходим автомобил (или с Лади и Москвичи).

За хижата

По наше мнение е най-благоустроената хижа в Рила. Можете да разчитате на храна, баня, телевизия и кът за игри. Има и стаи със собствена баня. В натоварения сезон хижата е пълна винаги. Не можете да си намерите места от днес за утре. Не мислете за тишина и спокойствие, защото ще отседнете в доста оживено място.

Околността

От хижата тръгват две пътеки към езерата - през Сухия рид и през старата хижа. Стига се за еднакво време до билото (~4-5 ч.). През зимата има условия за ски и работещ влек.

Маршрути

От тази хижа тръгват маркирани пътеки към х. Скакавица (~2 ч.), х. Пионерска (~4 ч.), х. Ловна (~4 ч.), х. Вада (~5 ч.), х. Мальовица (~12ч.), х. Иван Вазов (~7 ч.), Рилски манастир (~10 ч.).

Връзка с хижата

Телефони в хижата: 0885 510 509, 0489 29368, 070122 52414.

Транспорт

Не очаквайте да има автобуси от Самоков за София след 18 ч. От Дупница има по-късни влакове за София. Проблемът е да стигнете от х. Вада до Самоков или от х.Пионерска, през Паничище, Сапарева баня, до Дупница. Ще проверите своята находчивост! Ако махате настойчиво, някой може и да се смили!