Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 21 март 2005
Хижа Плевен от пътеката за вр. Ботев
Снимка: Весела, септември 2004

Най-лесен достъп

От с. Видима, покрай ВЕЦ Видима. В края на асфалтовия път има платен паркинг. Оттам до хижата се стига за около 50 мин. с раница. Има и друга пътека от селото, през м. Стойковото. До хижата може да се стигне и от юг, през х. Рай и през вр. Ботев. От южна страна пътят е около 8 часа.

За хижата

Не ми плащат за реклама, но хижата е най-благоустроената и поддържана в Стара планина. Винаги има топла вода в банята и храна в столовата. Има стаи с две и повече легла. Към столовата има барче, кът за игра, както и телевизия. Стопаните са отзивчиви и с готовност помагат при всякакви ситуации.

Околността

Хижата е разположена в западния край на резервата Северен Джендем. От нея има неповторим изглед към резервата и вр. Ботев. Околността е подходяща за зимни спортове. Има ски-влек. В района се намират базата на ПСС и на Червен кръст. От лятото на 2004 г. усилено се работи върху проекта за лифт от паркинга до хижата. И ще стане! Засега съществува само старият влек за багаж и провизии, който се ползва по договорка с хижарите.

Маршрути

Най-използван е маршрутът до вр. Ботев. Минава се през м. Побитите дупки - невероятно страховити скали и много, много вода. Стига се за около 3 часа. От хижата, през Ботев връх, по червена маркировка се отива в х. Тъжа, за около 8 часа с раници. Има красиви гледки към околните върхове, разпознава се и вр. Мара гидик по особената му форма. На юг, през върха има маркирана пътека до х. Рай - наричат я "емоционална". Познайте защо! За около 7 часа се стига.

Връзка с хижата

Телефоните на хижарите са 0889233325 и 048929233.

Транспорт

От юг се пътува до Калофер, оттам - до х. Рай и после - през Ботев връх, към х. Плевен. Много дълго и мъчително. Не може да се осъществи за един ден. От север се стига с кола до последния асфалтов път или с автобус до с. Видима (квартал на гр. Априлци) и отново с автомобил. Ако сте пешеходци и вървите по билото от х. Добрила, ще стигнете за 10-12 часа.