Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 29 март 2005
Хижа Орфей
Снимка: Весела, юни 2004

Най-лесен достъп

От гр. Девин. Ако тръгнете по старата лентова маркировка (по картата), тя се слива по някое време с тази на МОСВ. Стига се за около 6-7 часа. В тази част маркировката на МОСВ е като за истински европейци - през 20-30 метра.

За хижата

Има две големи постройки (със спални, столова, баня), освен стаите на хижаря. Не се предлага храна, но бай Стоян ще ви направи чай и докато се поразговорите до печката, и по една ракийка ще предложи. Ако нямате нищо за хапване, от залъка си ще даде. Много сговорчив и добър човек! Споделили сме мнението си отделно!

Околността

В района преди хижата има овчарници и огромни ливади. Надолу в югоизточна посока започва ждрелото на Триградската река.

Маршрути

Има асфалтови пътчета до яз. Широка поляна и с. Борино. Някога по ждрелото също е минавал път, но на места има доста срутвания и отдавна не се използва. За около 4-5 часа по ждрелото се стига до с. Ягодина, през разклона Тешел. По асфалта е доста неприятно, но много коли отиват за Ягодинската пещера и все някой ще спре.

Особено живописен е пътят през Буйновското ждрело. Аха да си помислим, че скалите ще ни засипят! От пътя има отбивка към Дяволския мост. Местните хора от години се борят със свличането на пътя в реката. До Триград също може да се стигне по асфалта, но е по-добре да се мине пеша по маркировката през с. Ягодина, която отбива от пътя за пещерата. Отнема още около 3 часа и е по-приятно, защото се върви през гори и полянки.

Връзка с хижата

Можете да резервирате места чрез ПСС - Родопи: 0887581604, 030218336 или чрез Туристическото дружество в Девин или Смолян. В хижата има радиовръзка. Най-сигурно е да издирите хижаря в с. Борино. От кметството ще ви помогнат.

Транспорт

До Девин се стига с автобус от Смолян или София.