Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 7 април 2005

Най-лесен достъп

От гр. Бухово, край София по доста широк и удобен горски път. Има пътека и от с. Желява, Софийско. По тази пътека е много по-приятно. Няма фучащи коли и мотори. И по двете пътеки си предвидете около 4 часа в една посока, ако сте пешеходци.

За хижата

В момента се реконструира и се използват 2-3 спални. Има баня, може да се резервира храна. Хижарите са много мили. Новият собственик строи истински хотел. Това ще привлича много повече хора с автомобили и ще бъде доста по-шумно. Такъв е животът!

Околността

При ясно време се виждат хълмовете на Рила. Невероятна широта за окото и душата! Най-красивата за мен гледка тук са стадото диви коне! Силни, достойни и красиви животни! Не позволяват близостта на хора. Внимателно следят обстановката и се понасят като вихър, ако някой ги доближи. Разбира се, конете може и да не видите, ако е шумно наоколо, но няма да пропуснете кравите, които си пазят територията близо до хижата.

Маршрути

От хижата тръгват туристически маршрути маркиращи билото към х. Лескова и прохода Витиня, но не съм чувала някой да върви по тях. Преходите са невъзможно дълги. Не си струва, защото до всички хижи се стига много бързо от някое селце. Затова и хижите са на такова голямо разстояние. От хижата по маркирана пътека се стига и до с. Потоп, през Елешнишки манастир. Гората към с. Желява и с. Потоп е много приятно място за почивка.

Връзка с хижата

Може да се провери в ПСС - София.

Транспорт

От София тръгват градски автобуси до Бухово и Желява от последната спирка на трамвай 22. Леката кола е много по-бърз вариант.