Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 3 май 2006
Хижа Мургана
Снимка: Весела, април 2006

Най-лесен достъп

За около 2-3 часа се стига от Челопеч. Има маркирана пътека, която в последния си участък е доста стръмна. Има и обиколен маршрут.

За по-мързеливите или за тези като нас (с деца) е много удобен асфалтовият път от Златица до х. Кашана. Оттам има горски път, по който с автомобил се стига до х. Мургана. Само в началото пътят в гората е кален и с коловози, но като цяло е много хубав. Ние се разходихме пеша между двете хижи. Петте километра се изминават неусетно, докато човек се любува на околността.

За хижата

Една от малкото добре поддържани хижи в този участък на Стара планина. Двуетажната, добре изглеждаща постройка и няколкото бунгала могат да приютят около 60 души. Няма нарове. Има стаи за двама, трима, четирима и петима души. Хижата разполага с кухня и столова. Всеки може да ги използва, за да си приготви храна. Разбира се, могат да се правят и резервации. На всеки етаж има баня и тоалетна.

Управителят Ангел Стефанов е много услужлив човек и гледа гостите му да са доволни. Той с удоволствие разказва за местните забележителности и обяснява маршрутите.

Впечатляващото е, че хижата има парно отопление цяла зима, а цената на нощувката е 4 лева. Ние другаде такива цени не сме виждали. Само за да сравним: Хижа Плевен, която също има баня на етажите, а не в стаите, предлага в повече само храна на ресторантски начала и обещание за лифт, а цената на нощувка е 8, 10 или 12 лева. Разликата е в управлението - Хижа Плевен се управлява от арендатори, а Мургана все още е общинска.

Околността

В ясно време от 1400-те метра височина на хижата има прекрасна гледка към Рила и Родопи. На изток се виждат вр. Паскал и вр. Вежен, а при ясно време може да се види и паметника на прохода Троян - Кърнаре. Пътят от х. Кашана лъкатуши от южната страна на планинските склонове ту през сенчести гори, ту по слънчеви полянки. Изобилието на планински цветя придава особено слънчево и приповдигнато настроение на мястото, а дивите малини изкушават непрекъснато.

Маршрути

В западна посока на около 4 часа е х. Чавдар. Пътеката минава от южната страна на билото. На изток се стига до х. Свищиплаз. Пътят минава по билото и също е около 4 часа.

Връзка с хижата

Управителят Ангел Стефанов има два телефона. Служебният е 0887560995, а личният е 0897559821. На тези телефони можете не само да си резервирате места, а да си изберете и стаята, в която да се настаните.

Транспорт

За пътуващите с автомобил пътят стига от Златица до хижата. За останалите влакът от София спира в Челопеч.