Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 7 април 2005
Бунгалата край х. Мальовица
Снимка: Димитър, август 2003

Най-лесен достъп

От к-с Мальовица, над Самоков. До комплекса се стига по асфалтов път, а оттам, покрай реката разходката до хижата е около 40-50 мин. с раници.

За хижата

Двете постройки на хижата са на различна надморска височина според табелите, но това е нищо! Не очаквайте искрящи от чистота стаи, нито пък баня! Банята се пали във вторник и то - за персонала! Останалите - мокри, подгизнали туристи, не се броят! Има обаче "президентски апартаменти" срещу хижата. Цяло чудо е, ако успеете да си затворите вратата, без да си съборите бараката!

На всичкото отгоре дори да сте на ръба на силите, никой няма да се втурне да ви настани веднага - има си график! След 14 часа, ако някой реши, може и да ви огрее. Дотогава си прибирате багажа в специално място до входа и се чудите защо на вас се случва! Е, в студено време ще ви пуснат до запалената печка в столовата. Хора сме, все пак!

Положителното в тази хижа е, че можете да разчитате на храна в работното време на стола-ресторант. Но ако решите да пиете чай сутринта, ще трябва да проявите голямо търпение. Никога не е ясно кога ще отворят барчето. По-добре не разчитайте, ами си носете газово котлонче, ако ще тръгвате рано за някъде!

А сега радостната новина! По последни данни (декември 2005) хижата се стопанисва от нови арендатори. Дано имат по-добри идеи за поддържане на базата и да са с по-добри обноски! По телефона се чухме с Румяна Гълъбова, която е новият управител. Интелигентна млада жена, която не скри плачевното състояние, в което е хижата.

Добрата новина! За тази Коледа в хижата ще има баня! Представяте ли си? Организира се голямо новогодишно празненство. Кувертът е 50 лв. В бараките ще се включват печки за отопление!

Околността

За връх Мальовица сте чели и чували. Струва си да пълзите, за да погледнете от високо цялата Рилска долина и манастира. В източна посока се стига до Страшното езеро и до Йончево езеро, покрай Маломальовишки езера. В западна посока се стига до невероятно красивите циркуси на Урдини езера, които са известни с находките на полускъпоценни камъни.

Маршрути

Най-често туристите изкачват върха (~4 ч.) без багаж, отиват до Страшното езеро (~3 ч.) или до Йончево езеро (~4-5 ч.), или до Урдини езера (~6ч.). Навсякъде си струва да отидете!

Връзка с хижата

Телефонът за резервации е 0885671205 (Гълъбова), 0888147911 (арендаторът, който не ни свърши работа). Ако искате да отседнете в комплекса, звънете на: 048760662, 048760647.

Транспорт

От Самоков има автобусчета до комплекса сутрин и следобед.