Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 7 април 2005
Весела пред х. Яворов
Снимка: Димитър, август 2004

Най-лесен достъп

От Разлог. На около 3-4 часа път е. Не се лъжете да тръгвате по европейската маркировка от Предела, през резервата Баюви дупки. Много дълго и отегчително е. И на всички табели пише, че ви остават още 1 ч. и половина, ама не стигате, преди да са минали 9 часа.

За хижата

Въпреки че не е на асфалтов път, определено това е най-добре поддържаната хижа в Пирин. Хижарят е изключително точен човек! Каквото си резервирате - това получавате! Ама няма да чуете "дойде голяма група..." и други оправдания. Има храна, но се изчакват групите, защото персоналът е малък. Има баня. Има и стая с баня.

Случвало се е да отидем мокри и измръзнали като кучета, след като сме вървели цял ден. Хижарят просто отвори собствената си стая, за да се изкъпем. Подобно отношение почти не се среща в нашата мила татковина!

Околността

Резерватът е интересен с девствените си гори. В мрачно и дъждовно време е като в приказка на ужасите. Има едно езерце Сълзица от южната страна на вр. Гърбец, което си струва да се види. Няма много вода в района. Ако сте с палатка, трябва внимателно да изберете място.

Маршрути

Туристите правят прехода до х. Вихрен (~12 ч.) или до заслона Кончето (~4-5 ч.). Хижарят ще ви упъти към много места в околността, ако отсядате задълго.

Връзка с хижата

Телефонът на хижаря Николай е 048921824.

Транспорт

До Разлог или до Предела се стига с автобус от София.