Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 17 август 2006
За спомен от хижа Ехо
Снимка: сина на хижаря, юли 2006

Най-лесен достъп

Има маркирана пътека от хижа Хайдушка песен до х. Ехо, но изкачването е доста стръмно. Стига се за около 4,30 ч. Ние се изкачихме по пътеката за хижа Козя стена, защото изкачването е по-леко и се стига бързо до билото. До х. Козя стена са около 2 часа път, а оттам до х. Ехо има още 2ч. и 30 мин.

Ходи се по приятна пътека по билото и се стига неусетно. Пътят е малко заобиколен, но накрая се стига за същото време. През целия път се наслаждавахме на красиви пейзажи и на север, и на юг. Да, и много, много боровинки.

За хижата

Ние нямахме никаква актуална информация и бяхме наистина приятно изненадани. От две години хижата има нов арендатор и промените са големи. Заварихме сина на арендатора и се поразговорихме. Вътрешните преустройства са големи. Две от стаите вече имат собствени санитарни възли, но сградата не позволява отделяне на стаи с по две легла. Капацитетът на хижата е 50 места. Дневната ни изненада с дървените резбовани битови маси и облицовки.

Уют и топлина лъха от това място. Размечтахме се за спокойни вечери пред камина в добра компания и всички съпътстващи удоволствия. При предварителна уговорка се правят резервации и за храна.

Околността

Хижата се намира на изключително красиво място. Сгушена е сред алпийските склонове на върховете Юмрука и Кавладан, на 1675 метра надморска височина. Поразително величава е и гледката на връх Вежен. Място за почивка и съзерцание, за отмора и вдъхновение. Човек се слива с природата и намира своето малко, малко местенце в безкрая.

Маршрути

Вече казахме, че до хижа Козя стена се стига за около 2 ч. и 30 мин., докато човек се наслаждава на безкрайните широти на север и юг. Слизането до х. Хайдушка песен е около 3 ч. и 30 мин. Има маркирани пътеки до х. Вежен (през върха, 6-7 часа) и до х. Бенковски (целодневен преход за дълъг летен ден), отново през върха.

Връзка с хижата

Резервации можете да направите чрез туристическото дружество в Русе, но връзката с арендатора е по-надеждна. Телефонът е 0888 984 383 или 0898 490 317.

Транспорт

От северната страна първо се стига до с. Чифлик, а оттам до х. Хайдушка песен по асфалт. Има автобуси до селото от Троян, но с кола е далеч по-бързо. Ако се стигне до басейна в Чифлик, оттам също тръгва пътека за Козя стена, но пътят е по-дълъг. От юг най-често се използва пътеката от с. Розино. От южната страна има и почвен път, който стига на около 1ч. и 30 мин от хижата.