Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 7 април 2005
Беклемето. Хижа Дерменка е на 3 часа път
Снимка: Димитър, април 2005

Най-лесен достъп

От билото на прохода Беклемето. Пътеката тръгва в източна посока. В началото има колчета, после - лентова червена маркировка. Минава се покрай заслона Орлово гнездо. Разходката е много приятна, само по билото, около 3 часа с тежък багаж. Има и маркирана в жълто пътека от резервата Стенето, но пътят е по-дълъг. От юг има маркирани пътеки от селата Иганово и Карнаре, но изкачването е доста по-стръмно, докато се достигне билото. Ако правите преход от х. Козя стена, ще ви трябват около 8 часа.

За хижата

Хижарите са нови от една година. Хижата се стопанисва много добре. Има спални с 4-ри и повече легла. Банята е на първия етаж. Има обща столова, в която винаги можете да получите чай. Ако имате резервация, може да си поръчате и храна.

Околността

Наблизо, в североизточна посока, има пътека до Кралимарковата дупка. На северозапад се стига до пещерата Райкова дупка, но няма маркирана пътека. Назад, по пътя към прохода, се стига до заслона Орлово гнездо. Той е на разкошно място, от което се вижда далеч на юг.

Маршрути

От хижата се тръгва на еднодневни разходки до пещерите. За около 4-5 часа се достига до хижа Добрила. За същото време можете да отидете и в х. Незабравка на юг. Ако имате желание за по-дълъг преход, отидете до х. Амбарица за още 3 часа в северна посока.

Връзка с хижата

Телефонът на новия арендатор е 0888 882 000. Ако имате съмнения, потърсете г-н Панамски от ПСС - Троян: 088621233.

Транспорт

Ако пътувате по най-краткия път - през Беклемето, можете да вземете автобус от гр. Троян. Ако искате да изкачвате от южна страна, до всички села има някакви автобуси, пък може някой да се съгласи да ви закара и по-нагоре срещу няколко лева.