Весела и Димитър: Околен свят

Шарен свят.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » околен свят » 
, 2 декември 2007
Служебно парти
Снимка: Мизутани-сан, май 2007

Димитър откри нещо много интересно, общувайки с колегите си, и ми помогна да осмисля отношението на японците към другите националности и култури. Държат се учтиво с всички хора, колкото и да са различни от тях, но нищо повече. Чужденците не са добре дошли . Има определена йерархия в отношенията към представителите на други култури.

Японци не биха са хранили с негър на една маса, ако не се налага по служебен повод. Най-голямо внимание получават американците, после всички други бели хора. След това на опашката се редят индийците и накрая негрите. Колкото по-бял е човек, толкова по-голямо внимание получава. Може би имат право. Всички чужденци са отишли при тях повече да вземат, отколкото да дават.

Японците имат изключително високо самосъзнание и самоуважение като нация. Самочувствието им на най-развита в техническо отношение държава съвсем не е безпочвено. Като обществено устройство също са много пред стария континент. Само не знам защо младите все към Америка гледат. Щом и японците се натискат там да учат, работят и живеят, има сигурно защо. Мода!?

Иначе японците са успели да направят живота си толкова лесен и безпроблемен, че хората нямат други грижи освен работата си. Рай! Работата, лоялността към фирмата, почитта към началника и вярата в Императора са основата на съвременния японски начин на живот. С подкрепата на древните будистки и шинтоистки традиции и схващания за живота.

Още околен свят