Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 17 август 2006
Поглед от беседката на Чаирски езера
Снимка: Димитър, юли 2006

Най-лесен достъп

Стига се пеша, с мотор или на кон от Триград за около 3 часа и от село Мугла - за същото време.

За базата

Тази година бяхме приятно изненадани. Туристическата база работеше. Оказа се, че от десетина години е собственост на Църквата на Адвентистите от седмия ден, но си работи и приема туристи. Разполага със 70 легла в стаи с по 5, 6 и 8 легла. Има обща баня и тоалетни. Вътре е чисто и приятно, без да е луксозно. За базата се грижи основно майката на хижаря с още една жена.

Ако нямате нищо за четене, можете да си купите литература, разпространявана от църквата. Хората, които се грижат за базата, нямат нищо общо с тази църква. Никой не досажда с нищо. Напротив, много любезни и мили хора заварихме.

Околността

Чаирските езера са прочута точка от туристическите маршрути, но според нас не са нещо особено. Някога може би са били доста посещавани, имало е и съоръжения за близък достъп, но сега езерата са заблатени и е опасно да се ползват мостовете над тях, защото са поизгнили. Иначе уникалните животински и растителни видове си живеят сред блатата. Може пък с това да са уникални. Не знам.

Постройката, която бяхме забелязали и предния път, се оказа вилата на някакъв заслужил летец.

Маршрути

Както вече писах, от Чаирите се стига за около 3 часа до Триград или Мугла. Има и горски път откъм Триград, но е доста каменист.

Връзка с базата

Телефонът на хижаря Росен Георгиев е 0899 193 948. Домашният му телефон в Триград е 03040 / 4825.

Транспорт

До Триград има автобуси от Девин и Смолян, но с кола е по-сигурно. Автобус има и за Мугла от Смолян, но само два-три пъти седмично.