Весела и Димитър: Родинознание

Мила родино, ти си земен рай.

Разни

Вече имаме RSS
Димитър, 13 август 2005

начало » родинознание » 
, 7 април 2005
Гледката е като от върха на света
Снимка: Весела, юли 2002

Най-лесен достъп

От х. Яворова лъка, която е на асфалтов път. Изкачването е около 2-3 часа. Ако сте пешеходци, може да слезете от централното било при х. Добрила на север. Пътеката беше маркирана в жълто. Разходката е приятна, стига се за около 3 часа.

За хижата

Доколкото имам информация, условията не са се подобрили. Можете да резервирате нощувка. Не мислете, че някой ще се втурне да ви сготви или ще предложи баня. Пък - кой знае? Може да има напредък (ако хижарят е друг).

Околността

Само заради гледките си струва да изпълзите догоре! Вижда се цялата планинска верига! Тишината и спокойствието нямат равни! Жив човек няма, само ливади, цветя и простор! Ако имате нужда да избягате - това е мястото! Повечето туристи отсядат в хижата долу и само се качват за малко. Разбирам ги - в х. Яворова лъка има прекалено човешки условия за живот.

Маршрути

На север горите са неизбродими, но няма маркирани пътеки, освен до х. Яворова лъка. На юг има две маркирани пътеки - за х. Добрила и за х. Хубавец над Карлово. Пътеката към х. Хубавец се използва много рядко, по билото се губи.

Връзка с хижата

Телефон на хижаря: 048797507. При смяна на номера, потърсете г-н Панамски в ПСС - Троян: 088621233.

Транспорт

До с. Черни Осъм има автобуси от Троян. Оттам е много дълго дори с песен на уста, затова препоръчвам придвижване с кола до края на асфалта.